Còpia de documents i antecedents sobre la successió del rei Martí.

Identificación

Titulo Nombre Formal:

Super facto tangente successionem Regni Aragonum. Fa per la sucessió del regne de Aragó. Diversos translats autentichs fahents per la successió del Regne de Aragó.

Titulo Nombre Atribuido:

Còpia de documents i antecedents sobre la successió del rei Martí.

Titulo Nombre Paralelo:

Copia de documentos y antecedentes sobre la sucesión del rey Martín.

Signatura:

ACA,GENERALITAT,Serie G,231

Fecha Creación:

1412

Nivel de Descripción:

Unidad Documental Simple

Código de Referencia:

ES.08019.ACA//ACA,GENERALITAT,Serie G,231

Contexto

Historia Archivística:

Historia Institucional / Reseña Biográfica:

Nombre del/los productor/es:

Diputación del General de Cataluña

Contenido y Estructura

Alcance y Contenido:

- fol. 1r: 1347, maig, 10. Cabanes de l'Arc. Carta del rei Pere el Cerimoniós al seu notari tinent els segells perquè convoqui a Parlament general, per al 29 de setembre a Montsó, els que solen ésser convocats a Corts generals a la fi de tractar sobre els drets de l'infant Jaume, comte d'Urgell, i de la infanta Constança, a la successió reial. Li diu també que el Mestre Racional y Berenguer de Codinachs han estat escollits per defensar els drets de l'infanta i que els envia per informar els prohoms de les viles reials del regne de València. Trasllat notarial autenticat pel veguer de Barcelona el 27 de maig de 1412, clos pel notari Diego García, a instància dels diputats del General, el 3 de juny de 1412 (ACA,C,Registros,1126,fol.198r-v)
- Fol. 1v: 1347, maig, 12. Cabanes de l'Arc. El rei Pere al Mestre Racional i a Berenguer de Codinachs encarregant-los que informin els prohoms de les viles reials de València sobre els drets de la infanta Constança a la successió. Trasllat notarial autenticat pel veguer de Barcelona el 28 de maig de 1412, clos pel notari Diego García, a instància dels diputats del General, el 3 de juny de 1412 (ACA,C,Registros,1126,fol.198v).
- Fol. 2r: 1347, maig, 12. Cabanes de l'Arc. El rei Pere al Governador general al regne de València perquè en la intitulació dels seus documents deixi de mencionar que té l'ofici per la infanta Constançao algú altre, i el mencioni només a ell. Trasllat notarial autenticat pel veguer de Barcelona el 28 de maig de 1412, clos pel notari Diego García, a instància dels diputats del General, el 3 de juny de 1412 (ACA,C,Registros,1126,fol.192r).
- Fol. 2v: 1347, maig, 12. Cabanes de l'Arc. El rei Pere al Governador de Barcelona perquè en la intitulació dels seus documents deixi de mencionar que té l'ofici per la infanta Constançao algú altre, i el mencioni només a ell. Trasllat notarial autenticat pel veguer de Barcelona el 28 de maig de 1412, clos pel notari Diego García, a instància dels diputats del General, el 3 de juny de 1412 (ACA,C,Registros,1127,fol.5v).
- Fol. 3r: 1347, maig, 12. Cabanes de l'Arc. El rei Pere al seu oncle l'infanta Ramon Berenguer, comte d'Empúries, pregant-li que assisteixi a l'entrevista que té fixada amb el comte d'Urgell a Montsó el 24 de juny, per parlar dels seus drets i els de la infanta Constança a la successió. Trasllat notarial autenticat pel veguer de Barcelona el 27 de maig de 1412, clos pel notari Diego García, a instància dels diputats del General, el 3 de juny de 1412.
- Fol. 3v-4r: 1347, maig, 12. Les Coves de Vinromà. Carta del rei Pere al Mestre Racional o a Berenguer de Codinachs informant-los del que han d'explicar de part seva als jurats i prohoms de València en virtut de la creença que els envia; que ell no intenta fer res contra furs ni franquícies i que sobre la qüestió de la infanta Constança ja ha decidit convocar Parlament general a Montsó el 29 de setembre. Trasllat notarial autenticat pel veguer de Barcelona el 27 de maig de 1412, clos pel notari Diego García, a instància dels diputats del General, el 3 de juny de 1412.
- Fol. 4v-5r: 1347, maig, 13. Les Coves de Vinromà. El rei Pere al comte de Terranova acusant rebuda de la seva carta en què li comunicava que el dia 8 els homes de la ciutat de València havien decidit constituir-se en Unió, a semblança dels de Saragossa, per lluitar contra les pretensions de la infanta Constança. Entre les provisions que ha determinat fer, expressa la citació feta a l'infant Jaume per a una entrevista i la convocatòria d'un Parlament general a Montsó. Trasllat notarial autenticat pel veguer de Barcelona el 28 de maig de 1412, clos pel notari Diego García, a instància dels diputats del General, el 3 de juny de 1412.
- Fol. 5v-6r: 1347, maig, 21. Tarragona. Comissió i delegació feta pel rei Pere a Rodrigo Díez, vicecanceller, per tractar amb la Unió i manar als oficials reials i als castlans que deixin de mencionar la possessió dels oficis i castells per la infanta Constança fins que no es determinin els drets preferents d'ella o de l'infant Jaume. Trasllat notarial autenticat pel veguer de Barcelona el 28 de maig de 1412, clos pel notari Diego García, a instància dels diputats del General, el 3 de juny de 1412.
- Fol. 6v.: 1347, maig, 23. Tarragona. Procuració o comissió feta pel rei Pere com a tutor i administrador legal de la infanta Constança, primogènita i successora seva en cas de morir sense fills mascles, al porter Guillem Torroja, per cobrar a Mallorca en nom seu les rendes assignades a la seva provisió.Trasllat notarial autenticat pel veguer de Barcelona el 28 de maig de 1412, clos pel notari Diego García, a instància dels diputats del General, el 3 de juny de 1412 (ACA,C,Registros,1127,fol.35r-v).
- Fol. 7r.: 1348, setembre, 28, Saragossa. Carta del rei Pere al seu oncle, el comte de Ribagorça, contant-li la vistòria obtinguda a la Cort general que acaba de celebrar i la dissolució de la Unió gràcies als bons oficis de Lope de Luna, elevat per ell a la dignitat de comte. Trasllat notarial autenticat pel veguer de Barcelona el 28 de maig de 1412, clos pel notari Diego García, a instància dels diputats del General, el 3 de juny de 1412 (Publ. en M. Dualde Serrano.- Tres episodios zaragozanos de la lucha entre «Pere el de Punyalet» y la Unión Aragonesa,
relatados por el monarca a su tío Pedro, conde de Ribagorza.- "Estudios de Edad Media de la Corona de Aragón", II.- 1946.- pp. 295-378).
- Fol. 8r.: 1348, octubre, 14. Saragossa. Carta del rei Pere al seu oncle, el comte de Ribagorça, contant-li la desctrucció i crema del privilegi de la Unió. Trasllat notarial autenticat pel veguer de Barcelona el 28 de maig de 1412, clos pel notari Diego García, a instància dels diputats del General, el 3 de juny de 1412 (Publ. en M. Dualde Serrano.- Tres episodios zaragozanos de la lucha entre «Pere el de Punyalet» y la Unión Aragonesa,
relatados por el monarca a su tío Pedro, conde de Ribagorza.- "Estudios de Edad Media de la Corona de Aragón", II.- 1946.- pp. 295-378).
- Fol. 10r-17v.: 1349. València. Quadern dels furs nous fets i promulgats a la Cort general del regne de València. Trasllat notarial autenticat pel veguer de Barcelona el 27 de maig de 1412, clos pel notari Diego García, a instància dels diputats del General, el 3 de juny de 1412 (Publ. L. Palmart (ed.).- Furs e ordinacions del regne de Valencia.- València.- 1482).

Condiciones de Acceso y Uso

Condiciones de accesibilidad generales:

©MCD. Archivos Estatales (España). La difusión de la información descriptiva y de las imágenes digitales de este documento ha sido autorizada por el titular de los derechos de propiedad intelectual exclusivamente para uso privado y para actividades de docencia e investigación. En ningún caso se autoriza su reproducción con finalidad lucrativa ni su distribución, comunicación pública y transformación por cualquier medio sin autorización expresa y por escrito del propietario.

Condición de accesibilidad a las imágenes:

Las imágenes/documentos no tienen restricciones de acceso

Lengua y Escritura:

Español (Alfabeto latino). 

 Notas

Notas:

Olim: ACA, Generalitat, Pergaminos, 436

Soporte y Volumen

18 Página(s) en Pergamino .  Tamaño  400 x285 MM .  Encuadernación original en pergamino.